top of page

In Gesprek met Lotte Vanwezemael: Openhartig over Geld, Opvoeding en Relaties

In de aflevering van Geldtaboe had ik het genoegen om te praten met Lotte Vanwezemael, ook wel bekend als SeksuoLotte. Lotte is niet alleen seksuologe en psychologe, maar ook een mediafiguur en een echte duizendpoot. Ze combineert haar werk bij het Centrum Algemeen Welzijnswerk met diverse mediaoptredens, en zet zich in als ambassadrice voor het mentale welzijn van kinderen en jongeren. In deze aflevering deelt Lotte haar inzichten over geld, opvoeding en de uitdagingen van financiële stress.


Opvoeding en geldbewustzijn

Lotte's benadering van geld is sterk beïnvloed door haar opvoeding. Haar vader werkte bij de belastingen en was zeer gestructureerd in zijn financiële planning. "Mijn papa hield van alles bij, hij checkte altijd de kassabonnetjes en hield onze uitgaven nauwgezet bij," vertelt Lotte. Deze opvoeding heeft haar geleerd om bewust om te gaan met geld, hoewel ze zelf toegeeft dat ze soms moeite heeft met het bijhouden van haar boekhouding.


Financiële stress en het belang van structuur

Tijdens ons gesprek gaf Lotte aan dat ze regelmatig financiële stress ervaart, vooral omdat ze haar boekhouding niet altijd op orde heeft. "Soms geef ik geld uit terwijl ik het eigenlijk nog niet binnen heb, en dan schiet ik in de stress," legt ze uit. Ze benadrukt hoe belangrijk het is om overzicht te houden en goed na te denken over uitgaven. "Het geeft rust als je meer overzicht hebt over je financiën en niet alles dubbel betaalt."


De invloed van media op financiële gewoontes

Als publiek figuur merkt Lotte dat mensen vaak aannames doen over haar financiële situatie. "Mensen denken vaak dat je veel verdient als je in de media werkt, maar er komt veel meer bij kijken," zegt ze. Dit heeft invloed op hoe ze zich soms gedraagt op sociale media. "Wij gaan graag uit eten en kopen soms een duurder flesje wijn, maar ik let er wel op wat ik daarvan deel omdat ik niet altijd reacties wil krijgen van mensen die denken dat ik veel geld uitgeef."


Relaties en Geld

Lotte vertelde ook over de dynamiek van geld in haar relatie. Ze benadrukt het belang van communicatie en begrip voor elkaars financiële gewoontes. "Mijn vriend en ik hebben verschillende geldtypes, en soms botst dat," zegt ze. "Maar het is belangrijk om te leren praten over geld en elkaars verschillen te begrijpen." Ze legt uit dat kleine irritaties over geld snel kunnen escaleren als ze niet worden besproken.


Lessen voor de toekomst

Een waardevolle les die Lotte zou meegeven aan haar jongere zelf is om minder stress te hebben over geld en meer te genieten van het leven. "Ik zou mijn jongere zelf willen zeggen: 'Geniet nu maar, het komt allemaal wel goed,'" deelt ze. Ze benadrukt dat het belangrijk is om niet te veel zorgen te maken over geld, vooral niet op jonge leeftijd.


Belangrijke quotes:

  • "Mijn papa hield van alles bij, hij checkte altijd de kassabonnetjes en hield onze uitgaven nauwgezet bij."

  • "Het geeft rust als je meer overzicht hebt over je financiën en niet alles dubbel betaalt."

  • "Mijn vriend en ik hebben verschillende geldtypes, en soms botst dat."

  • "Ik zou mijn jongere zelf willen zeggen: 'Geniet nu maar, het komt allemaal wel goed.'" Over Geldtaboe Geldtaboe is een podcast waar we financiële taboes doorbreken. Als host van deze show ga ik, Charlotte Van Brabander, in gesprek met verschillende gasten over hun relatie met geld en hoe zij omgaan met financiële uitdagingen. Wil je geen enkele aflevering missen? Abonneer je dan zeker en laat een leuke review achter op Spotify. Beluister de volledige podcast Ben je benieuwd naar het volledige gesprek met Lotte Vanwezemael? Luister dan naar de complete aflevering op Spotify. Abonneer je op Geldtaboe en blijf op de hoogte van de nieuwste afleveringen waarin we openhartige en inspirerende gesprekken voeren over geld en leven.
11 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page