top of page

De slimme geldhack : Vakantiegeld kan je leven veranderen!
In Nederland en België ontvangen werknemers jaarlijks vakantiegeld, meestal in mei of juni. Dit extra bedrag is bedoeld om een vakantie te kunnen financieren, maar je kunt er ook andere dingen mee doen. In deze blog bespreek ik enkele opties voor het gebruik van je vakantiegeld, en bespreek ik specifiek de mogelijkheid van beleggen. 

Opties voor je vakantiegeld

  1. Vakantie: De meest voor de hand liggende optie is natuurlijk om je vakantiegeld daadwerkelijk te gebruiken voor een vakantie. Dit kan variëren van een luxe reis naar een exotische bestemming tot een bescheiden vakantie in eigen land. Een vakantie biedt ontspanning en de mogelijkheid om nieuwe herinneringen te maken.

  2. Schulden aflossen: Als je schulden hebt (met een hoge rente - slechte schulden dus), kan het verstandig zijn om je vakantiegeld te gebruiken om deze af te lossen. Het aflossen van schulden kan je financiële situatie op de lange termijn verbeteren door de rentelasten te verminderen.

  3. Verbeteringen aan huis: Je kunt ervoor kiezen om je huis te verbeteren of te renoveren. Dit kan variëren van een nieuwe keuken of badkamer tot kleinere projecten zoals schilderen of het vervangen van meubels. Dit verhoogt niet alleen het woongenot, maar kan ook de waarde van je huis verhogen.

  4. Sparen: Het is altijd een goed idee om een buffer op te bouwen voor onverwachte uitgaven. Door je vakantiegeld op een spaarrekening te zetten, heb je een financiële reserve voor noodgevallen. Die heb je nodig. Probeer altijd 3 maandlonen aan buffer te hebben. Heb je meer? Dan is de volgende stap heel belangrijk!

  5. Beleggen: Een interessante optie is om je vakantiegeld te beleggen. Hoewel beleggen risicovoller is dan sparen, kan het op de lange termijn een aanzienlijk hoger rendement opleveren. 

De impact van beleggen met je vakantiegeld

Stel dat je besluit om je vakantiegeld van 1500 euro te beleggen. Wat kan dit bedrag over de jaren heen opleveren? Laten we een scenario bekijken waarbij je het geld belegt met een gemiddeld jaarlijks rendement van 7%, wat een redelijk conservatieve schatting is voor de aandelenmarkt op lange termijn. (meestal reken ik met 8%)


Lange termijn groei van 1500 euro

Zoals de tabel laat zien, kan je initiële investering van 1500 euro groeien tot meer dan 13.000 euro over een periode van 30 jaar, dankzij het samengestelde rendement. Dit betekent dat je vakantiegeld een substantiële bijdrage kan leveren aan je toekomstige financiële welzijn.

Als je jaarlijks je vakantiegeld belegt, of deels belegt, dan kan je de impact al snel uitrekenen.

Conclusie

Hoewel het verleidelijk is om je vakantiegeld meteen uit te geven aan een leuke vakantie of nieuwe aankopen, is het de moeite waard om na te denken over de lange termijn voordelen van beleggen. Door je vakantiegeld te beleggen, kun je een stevig financieel fundament leggen voor de toekomst. Het vereist geduld, maar de potentiële beloningen kunnen aanzienlijk zijn.

Of je nu kiest voor een vakantie, het aflossen van schulden, sparen, of beleggen, het belangrijkste is dat je bewust kiest hoe je je vakantiegeld gebruikt, zodat het een positieve impact heeft op jouw leven, zowel nu als in de toekomst.

Geniet ervan!

PS : heb jij na het lezen van deze blog zin om je vakantiegeld te beleggen? Volg zeker mijn gratis introductiewebinar. 


Beleggen kan ook maandelijks met 20 euro per maand!

1.314 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page