top of page

Demotiverende beurzen of zijn het solden?

Ik sprak deze week met een dame die intussen reeds een jaar aan het beleggen was. Dit volgens ‘dollar cost averaging’ methodiek. DCA is een strategie waarbij posities worden opgebouwd door met regelmatige tussenpozen gelijke sommen geld te beleggen, ongeacht de prijs van het product of wat er op de financiële markten gebeurt.

Ongeacht wat er op de financiële markten gebeurt, u leest het goed. De laatste jaren kreeg de dame heel wat rode cijfers te zien. Desondanks het demotiverende beursklimaat belegt ze samen met haar man maandelijks hetzelfde bedrag op de beurs. De oorlog in Oekraïne, de hardnekkige inflatie die alsnog niet zo tijdelijk leek als men voorheen dacht, de energiepaniek… Er lijkt geen einde aan te komen. Vorige maand kwam er een teleurstellend CPI rapport uit waaruit bleek dat de inflatiecijfers in de US trager daalden dan voorspeld. Op 21 september zal de FED opnieuw een renteverhoging uitspreken wat mogelijks voor volatiliteit zal zorgen.

Ik vermoed dat de beurzen niet snel van sentiment zullen veranderen tot blijkt dat de dalende trend van inflatie met vaart is ingezet. Tot dan bekijk ik het beurslandschap als een emotionele winkelstraat met veel gevaarlijke aankopen maar ook veel waardevolle stuks aan solden.


De dame sprak dan ook met een diepe zucht: ‘het is toch best demotiverend is om naast de bestaande inflatie, mijn belegd kapitaal te zien krimpen’. ‘Desondanks de rode cijfers blijven we elke maand bijkopen want we weten dat dit het juiste is om te doen’. Dit voelt ongetwijfeld heel erg eng aan, maar het is de juiste strategie als je tenminste in de juiste beleggingen investeert.

Ik hoop stiekem dat de beurzen het komende jaar nog in solden blijven. Voor mensen met een inkomen is dit goede situatie. Je belegt namelijk voor de lange termijn dus wat de beurs vandaag doet maakt me persoonlijk weinig uit. Als ik wist dat de winkelstraten de komende 3 jaar in solden zouden blijven zou ik de komende 3 jaar proberen mijn kledingkast te vullen. Dit is hoe ik er nu ook naar kijk. Tijdens mijn werkende jaren probeer ik zoveel mogelijk te investeren op de beurs.

Recessies zijn inherent aan beleggen op de beurs en horen er nu eenmaal bij.

Zie hierbij de jaarlijkse rendementen van de S&P500

Om een lange termijn perspectief te kunnen bewaren is het dus volgens mijn mening erg belangrijk een plan te hebben.


Ik maakte voor jullie de FIRE planner. Een tool waarmee je op basis van je inkomen en je uitgaven een berekening kan maken wanneer je van je beleggingen zal gaan kunnen leven. Deze tool heeft enkel niet als doel om uit te rekenen wanneer je met pensioen kan. Maar het geeft je voornamelijk een zicht op welke impact beleggen voor je heeft. Met de tool krijg je inzicht op de lange termijn en kan je een plan op maat maken. Door te spelen met je uitgaven, inkomsten en verwacht rendement zie je dat elke variabele impact heeft op jouw vooruitzicht.


Veel plezier ermee!

1.324 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page