top of page

Dit is het gemiddelde wat mensen nodig hebben om FIRE te zijn.Ontdek mijn FIRE-getal calculator šŸ‘‡ FinanciĆ«le onafhankelijkheid, vroeger op pensioen (FIRE) is een beweging die streeft naar het bereiken van financiĆ«le vrijheid door slimme financiĆ«le strategieĆ«n toe te passen. Voor veel mensen lijkt financiĆ«le vrijheid een onbereikbaar doel, maar met de juiste stappen en consistentie kan het haalbaarder zijn dan je denkt. In deze blog gaan we dieper in op de stappen die nodig zijn om naar financiĆ«le vrijheid te groeien volgens de principes van FIRE maar geef ik ook inzichten op wat ik tot vandaag van jullie leerde, na het lanceren van mijn gratis FIRE calculator eerder deze week.


Personal Sidenote: Neen, FIRE is geen scam of ā€˜fouteā€™ beweging. Het is een beweging die uit de US opkwam vanuit jongeren die belang zien in zichzelf veilig te stellen door van op jonge leeftijd al na te denken over hun spaardoelen. Het is net erg slim om na te denken wat FIRE voor jou kan betekenen.

1. Bepaal je doelen en stel een plan op: Het begint allemaal met het stellen van duidelijke financiĆ«le doelen. Wat betekent financiĆ«le vrijheid voor jou? Wil je vroeg met pensioen gaan, een bepaald vermogen opbouwen of simpelweg meer financiĆ«le zekerheid hebben? Zodra je je doelen hebt vastgesteld, stel je een plan op om ze te bereiken. Dit plan moet specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden zijn (SMART-doelen).Ā 

De valkuil is dat veel mensen geen doelen stellen en dus niet weten hoe ze naar hun FIRE-doel bewegen.Ā 


Begin deze week lanceerde ik mijn FIRE calculator waarin je kan berekenen hoeveel jij nodig hebt om financieel vrij te zijn op basis van je doelstellingen. Uit alle anonieme resultaten kan ik volgende info met jullie delen:


Het gemiddelde FIRE getal is 480.000 euro.Ā Bereken dat van jou šŸ‘‡

2. Minimaliseer je uitgaven: Een van de kernprincipes van FIRE is zuinig leven en het minimaliseren van je uitgaven. Dit betekent dat je bewust omgaat met je geld en alleen uitgeeft aan wat echt belangrijk is. Het kan inhouden dat je je levensstijl aanpast, bezuinigt op luxe uitgaven en bewust kiest voor besparende opties of opties die geld opbrengen (bv investeren).


3. Verhoog je inkomsten: Naast het verminderen van je uitgaven is het ook belangrijk om je inkomsten te verhogen. Dit kan op verschillende manieren, zoals het nastreven van een hoger salaris, het starten van een bijverdienste, investeren in opleidingen om je vaardigheden te verbeteren of zelfs passief inkomen genereren door bijvoorbeeld beleggen. (Als je je fire getal opvraagt krijg je nadien een gepersonaliseerd rapport waarin nog enkele leuke tips staan om meer te verdienen)


4. Bouw een noodfonds op: Een essentieel onderdeel van financiƫle vrijheid is het hebben van een noodfonds. Dit fonds dient als een buffer voor onverwachte uitgaven, zoals medische noodgevallen, autopech of ontslag. Het wordt aanbevolen om minimaal drie tot zes maanden aan levensonderhoud te sparen als noodfonds.


5. Investeer verstandig: Een cruciale stapĀ in het streven naar financiĆ«le vrijheid is het investeren van je geld. Dit kan zijn in aandelen, obligaties, crypto, goud, ETFā€™s, vastgoed of andere beleggingsinstrumenten. Het is belangrijk om jezelf goed te informeren en weloverwogen beslissingen te nemen bij het beleggen, rekening houdend met je risicotolerantie en langetermijndoelen.


Ben je vandaag nog niet aan het beleggen (of via een bank) dan durf ik stellen dat het behalen van je FIRE getal bijna onmogelijk is en/of veel moeilijker zal zijn! Mag ik je dan ook uitnodigen op mijn gratis webinar waarin ik je de basisprincipes van investeren meegeef?


Mijn eerstvolgende webinar is 15 februari om 20u ā€˜s avonds. Helaas is deze bijna volzet. Kijk hier voor andere data.


6. Bouw passief inkomen op: Na verloop van tijd streef je ernaar om passief inkomen te genereren dat je niet actief hoeft te verdienen. Dit kan bijvoorbeeld komen uit dividenden, huurinkomsten, royalties of winst uit investeringen. Het opbouwen van een bron van passief inkomen draagt bij aan je financiƫle stabiliteit en vrijheid.

PS: beleggen blijft de meest passieve vorm van inkomen!

7. Blijf je financiƫn monitoren en bijsturen: Financiƫle vrijheid bereiken is een voortdurend proces dat regelmatige monitoring en aanpassing vereist. Houd je financiƫn nauwlettend in de gaten, evalueer je vooruitgang regelmatig en pas indien nodig je strategieƫn aan. Flexibiliteit en discipline zijn essentieel om succesvol te zijn op de weg naar FIRE.


Kortom, de weg naar financiƫle vrijheid volgens de principes van FIRE vereist toewijding, discipline en een strategische aanpak van je financiƫn. Door je uitgaven te minimaliseren, je inkomsten te verhogen, slim te investeren en passief inkomen op te bouwen, kun je stap voor stap dichter bij je doelen komen. Onthoud dat het geen sprint is, maar een marathon, en dat consistente inspanning uiteindelijk zal leiden tot financiƫle vrijheid en gemoedsrust. Met Slimsparen probeer ik alvast aan de zijkant van je marathon geregeld een energybar te voorzien vol kennis en inspiratie.

Veel succes!

Letā€™s get FIRE

2.487 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page