top of page

Enkele tips om je eerste 100.000 euro samen te sparenIk ben absoluut niet de enige die mijn eerste 100.000 euro sparen het moeilijkste vond. Voor velen zal dit artikel zelf afschrikken omdat ze denken dat dit gewoon onmogelijk is. Maar blijf lezen, want inderdaad, het lijkt onmogelijk maar na die eerste 100k gespaard te hebben ligt het pad veel vlakker en zal het je minder bloed zweet en tranen kosten om naar je financiele vrijheid te werken.


Charlie Munger,  mede-eigenaar van een van mijn favoriete bedrijven, Berkshire Hathaway, zei zelf altijd 'The first $100,000 is a bitch, but you gotta do it’


Weet 1 ding, je eerste 100k is de moeilijkste maar volgende zullen veel gemakkelijker worden door de kracht van investeren!

Waarom €100.000 Moeilijk te Bereiken is:

 • Psychologische barrières: Voor velen lijkt €100.000 een onbereikbaar doel, vooral als men start met weinig of geen spaargeld of van paycheck tot paycheck aan het leven is.

 • Beginnersuitdagingen: Het ontwikkelen van een goede en gezonde spaar- en beleggingsstrategie vereist een leercurve, vooral bij nieuwe beleggers.

 • Compounding effect: Aan het begin is het effect van samengestelde interest nog niet zo motiverend. Het motiverende effect groeit exponentieel naarmate het kapitaal toeneemt en tijd verstrijkt. Dusja, het wordt gemakkelijker!

 • Levensstijlinflatie: Vroege carrièrejaren gaan vaak gepaard met hogere uitgaven ( je eerste huis, je eerste uitzet, kinderen), waardoor sparen in het begin van je leven soms tijdelijk moeilijker (en uitzichtlozer) wordt.

Mijn tips hoe je alsnog die kaap van €100.000 kan bereiken.

 • Stel Duidelijke Doelen: Begin met een duidelijk financieel plan en doelstellingen. Bepaal hoeveel je maandelijks kunt sparen en beleggen. Begin bijvoorbeeld met 10% van je inkomen. Als je dit makkelijk aankan, verhoog tot het % waar je je best voor moet doen. Ik begon met mijn eerste 10.000 euro doel. Op 1 jaar had ik die bereikt. Het volgende 50.000 euro doel haalde ik niet pas na 5 jaar maar sneller door de kracht van beleggen en mijn extreme motivatie en focus. 

 • Automatiseer je beleggingsprocessen: Stel automatische overboekingen in naar je beleggingsrekening. Dit vermindert de verleiding om het geld uit te geven. Pay yoursel first!

 • Focus op Inkomstengroei: Zoek naar manieren om je inkomsten te verhogen ( dit is nog slimmer dan enkel te besparen want besparingen zijn gelimiteerd en je inkomen niet) zoals het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden of side hussle. Bekijk bijvoorbeeld even opties zoals dogsitten, babysitten, VA sidejobs, Ringtwice.be,...Voor mij was dit een van de belangrijkste stappen in mijn eerste 100.000 euro. Ik heb een loonsverhoging gevraagd EN mijn fulltime job gecombineerd met andere inkomstenstromen. Believe me, hiervoor ben ik zeer creatief geweest. 

 • Levensstijlbeheersing: Vermijd levensstijlinflatie door je uitgaven in de gaten te houden, zelfs als je inkomen stijgt. Er bestaan veel tracking apps. Het slimste is gewoon telkens je % dat je kan sparen van je inkomen naar omhoog te halen van zodra je ook meer verdient. Ik ben zelf niet zo’n fan van microtracking. Enjoy that Latte Macchiato!!!!

 • Slim sparen : Als je nog een lange horizon hebt kan je zeker beleggen in aandelen. Deze hebben een hoger rendementspotentieel. Zorg wel dat je blijft diversifiëren! Beleggen is echt wel de way to go als je je kapitaal wilt opbouwen. Sparen is niet alleen super demotiverend (want het gaat zo traag) maar ook enorm verlieslatend om verschillende redenen die ik aanhaal in mijn gratis webinar.

Ik geef in februari nog enkele webinars die je echt zullen motiveren (blijvend motiveren - het zal je kijk op geld drastisch veranderen) om je geldzaken vast te nemen in 2024 en alle komende jaren. Schrijf je hier dus nog in voor een volgende sessie:


 • Herinvesteer dividenden en rendement: Herinvesteer dividenden en andere rendementen om het compounding effect te maximaliseren.

 • Leer en pas jezelf aan: Blijf jezelf educatief ontwikkelen over financiën en pas je strategieën aan als de markt of je persoonlijke omstandigheden veranderen.

Conclusie:

Het bereiken van de eerste €100.000 is een uitdagende maar cruciale stap op weg naar financiële onafhankelijkheid. Door duidelijke doelen te stellen, spaar- en beleggingsprocessen te automatiseren, slim te beleggen, en je levensstijl te beheren, kun je deze belangrijke financiële mijlpaal bereiken. Onthoud dat het begin het moeilijkst is, maar zodra je de eerste €100.000 hebt bereikt, wordt het proces van vermogensopbouw aanzienlijk makkelijker en sneller.

En misschien mijn laatste tip? We zijn nu bijna eind januari. Het jaar is 1/12e voorbij. Maak er werk van. Blijf niet bij de pakken zitten. Hoe sneller je begint met het opstellen van je plan hoe beter! En don’t forget, je bent niet alleen. De volledige slimsparen community is bezig met zijn marathon naar een financieel vrij leven.

Let’s get FIRE

Wil je graag ontdekken of mijn aanbod (lees : mijn masterclass of money retreat) iets voor jou kunnen zijn? Feel free om een gratis kennismaking in te plannen via deze link. 

2.822 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page