top of page

Is Crypto een Ponzifraude?

Bijgewerkt op: 10 apr. 2022



Gisteren waren Pieter en ik te gast op de 5th conference, een informatief event over crypto en Web3 en de Metaverse.


Pieter, waarmee ik mijn cursus crypto ontwikkel, ging in debat met Geert Noels over crypto. Geert nam vrij stellig de straffe uitspraak in de mond ‘Crypto is eigenlijk een grote ponzifraude, geniet ervan nu het nog kan’.


De eerste bedenking die ik hierbij had was, als je zo’n stelling inneemt, breng deze dan met argumentatie. Zo dachten ook de andere panelleden waaronder de founder van Tioga Capital en de CEO van Moonbag. Samen met Pieter probeerden ze de stelling van Noels te ontkrachten door argumenten te gebruiken. Welke argumenten licht ik zo toe.

Graag breng ik even de definitie van een ponzi naar voren.


‘Ponzifraude is een methode om mensen op te lichten door een belegging aan te bieden waarbij de uitbetaalde gelden (deels) worden gefinancierd uit de inleg van nieuwe klanten. Vaak biedt de oplichter daarbij een rendement aan dat erg hoog is bij een laag voorgespiegeld risico.’ is de definitie die Wikipedia ons brengt.


Een soort van piramidesysteem waarbij de jongste investeerder altijd verliest aan de oudste investeerder.


Michael Lescrauwaet meent dat crypto inderdaad vaak onterecht vergeleken wordt met de bekende bubbels zoals de tulpenmanie uit de 17e eeuw. Hij ontkracht de vergelijking door te stellen dat vandaag de dag de transactiehoeveelheden en de grootte van sommige transacties, de liquiditeit van crypto dus, een argument brengen om te stellen dat crypto geen bubbel is.


Volgens Noels heeft crypto geen intrinsieke waarde maar dit argument werd al snel van tafel geveegd door de crypto experts die zich de vraag stellen wat de waarde van de euro is als deze dan toch zo makkelijk kan bijgemaakt worden. Geld in het algemeen, sinds de loskoppeling aan goud, krijgt een waarde doordat mensen deze een waarde geven.


Pieter besloot ook zijn argumenten strijd aan te vangen; “Ik hoor dit soort uitspraken al 5 tot 6 jaar. Als je denkt dat crypto een ponzifraude is, ga je natuurlijk denken dat alle energie die crypto gebruikt een verspilling is. Als je er echt van overtuigd bent dat crypto een fraude is, heb je de technologie gewoon niet goed genoeg onderzocht.”

Tot slot kwam er wel een terecht argument van de volgende spreker, blockchain-specialist Jean-Luc Verhelst, die stelt : ‘Ponzifraudes zijn trouwens een soort fraude waar je constant nieuwe beleggers moet zoeken om de investeringen van de eerste beleggers te kunnen terugbetalen. Dit is zeker niet het geval bij crypto en Bitcoin. Bitcoin belooft je niets. Beleggers kopen het en zijn er door de werking van het systeem van overtuigd dat de prijs zal stijgen.”


Deze laatste stelling deed mij persoonlijk nadenken. Er worden geen beloftes gemaakt. Investeer in crypto met geld dat je kan missen. De groei en technologie achter bijvoorbeeld bitcoin heeft niet per definitie nieuwe investeerders nodig om zich verder te ontwikkelen. Als ik vandaag 100 euro investeer in crypto wordt er me ook niets beloofd. Ik investeer in crypto zoals ik investeer in Apple. Voor de technologische innovatieve ontwikkelingen in de space, voor de schaarsheid van de bitcoin en voor het gedachtengoed van decentralisatie en het transparante en eerlijke geld.


Los daarvan, is elk financieel product waarvan zijn waardebepaling gebeurd door het principe van vraag en aanbod dan niet een ponzi scheme? Denk daarbij aan kunst, wagens, aandelen, enzoverder.


Ik kijk alvast uit naar wat er komen zal.


Stay tuned!


Wil jij de wondere wereld van crypto begrijpen? Stap in in de cryptocursus en volg de laatste updates.

653 weergaven0 opmerkingen
bottom of page