top of page

Toch ook wat goed nieuws in deze berenmarkt!

Bijgewerkt op: 16 okt. 2022

Hé, ik merk dat jullie toch angstiger worden, maar hier toch wat goed nieuws!


Hoe merk ik dat mijn volgers angstiger worden?

  • De aantal vragen en aanwezigen in de twee wekelijkse Q&A sessies stijgen.

  • Het aantal nieuwe studenten daalt.

  • Het aantal aanwezigen in het gratis webinar ‘starten met beleggen’ daalt.

  • Er worden minder vragen gesteld over aankopen en meer over het huidige marktsentiment.

Ik zie zelf dat er heel wat conflicterend nieuws verspreid wordt bij verschillende finfluencers. Sommigen zoals een Willem Middelkoop en een Madelon Vos roepen van de daken dat de markten zullen vergaan en Crypto één van de weinige toevluchtsoorden is. Anderen zoals een Rabi Safi en vele oudere beleggers spreken over de lange horizon waarbij alles altijd wel goed komt.


Deze laatste groep rekent op het verleden die zich traditie gewijs telkens herhaalt. Mensen zijn emotionele wezens en tijdens crisistijden denken we steeds dat de wereld vergaat. Enkele jaren later zitten we opnieuw met woekerwinsten op de beurs. Want zo blijkt, na recessies heeft de beurs vaak zijn mooiste jaren.

Volgens de stories van Rabi zou de gemiddelde bear market 367 dagen duren. Dit is hoopgevend.


Echter, volgens de kritische doemdenkers hebben we ditmaal te maken met een andere situatie. Eentje waarin de economie zal ontploffen en zal blijken dat het monetair beleid dat vandaag heerst onhoudbaar is.


Mijn persoonlijke mening is dat het monetair beleid wel al eerder in de geschiedenis onhoudbaar is gebleken en dat er finaal wel oplossingen komen. Ik maak me minder zorgen dat de economie op lange termijn zou stoppen met groeien en wel om deze reden : een economie die niet groeit is saai.


Beeld je in, je loon blijft eeuwig hetzelfde. Je bedrijf boekt elk jaar exact dezelfde winst. Op huizen creëert men geen meerwaardes.


Met andere woorden, als de economie niet meer groeit dan verliest een ondernemer zijn motivatie. Mensen willen intrinsiek blijven groeien. Ze willen verbeteren. Het inflatiemonster heeft als doel dit toe te laten alleen moet het snel tammer worden gemaakt.


Hoe men dit gaat doen heeft wel impact op de beurzen natuurlijk. De verhoging van de rentes doet de economie kreunen. Cathie Wood, fund manager van Ark Invest, schreef een brief naar de FED waarin ze smeekte om de renteverhogingen te staken.

Technologieaandelen en groeiaandelen kreunen dan ook drastisch onder deze renteverhogingen.


Ik vermoed dus dat mijn persoonlijke portefeuille de komende jaren sterk zal afzien. Ik voorspel dat 2023 een pittig jaar zal worden.


MAAR… ik maak me in tegenstelling tot velen minder zorgen. Waarom? Omdat ik op lange termijn in groei geloof. Focus jezelf dus op wat je kan veranderen. Probeer creatief te kijken naar je inkomsten en uitgaven. Leer investeren. Investeer in de juiste dingen. Train je mindset.


In the end, everything will be ok,…

Tenzij de wereld vergaat.

1.156 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page