top of page

Waarom daalde de euro zo hard in waarde?

Bijgewerkt op: 22 jul. 2022


Deze week was één euro voor het eerst in 20 jaar tijd evenveel waard als één dollar. In 2008 was één euro nog gelijk aan 1,58 dollar. De euro lijkt wel in vrije val. Dat is historisch en het heeft en een impact op elke Europeaan. Hoe komt het dat de euro zo in waarde gedaald is?

Er zijn twee belangrijke redenen voor de waardedaling van de euro. De eerste reden is dat veel beleggers hun kapitaal liever buiten de eurozone investeren omdat ze daar meer rendement denken te behalen. Ook ik beleg voor De Beurs van Charlotte en Cédric vooral in andere continenten, zoals Azië en Amerika.. Dollars zorgen vandaag dan ook voor een hoger rendement. De Amerikaanse centrale bank heeft de rentes onlangs flink verhoogd om zo de inflatie tegen te gaan. De Europese Bank reageert veel passiever en zal binnenkort voor het eerst de rente een beetje laten stijgen. Heel concreet is de rente op Amerikaanse obligaties hierdoor bijvoorbeeld een pak interessanter geworden ten opzichte van die op Europese obligaties.


Daarnaast zorgt de oorlog in Oekraïne niet alleen voor een energiecrisis maar ook voor een hoge inflatie in Europa. Dit kan op zijn beurt voor een tragere economische groei zorgen wat beleggers niet gelukkig stemt. Investeerders gaan op zoek naar zekerheid en willen hun geld investeren waar de economie betere vooruitzichten geeft. Amerika krijgt op dit moment meer vertrouwen van investeerders aangezien er daar minder zorgen zijn rond verdere economische groei.


Het valt af te wachten hoe ver de euro nog zal zakken en wanneer de waarde weer zal toenemen. Dat zal waarschijnlijk gebeuren wanneer ook Europa de rentes verhoogd.


Doordat mijn portefeuille voornamelijk belegd is in de VS kan ik genieten van de sterke dollarprijs.


Door te leren beleggen kan je je eigen risico’s spreiden. Heb je enkel euro’s staan dan kan je door te beleggen in de US of in andere continenten dit risico spreiden.

686 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Yannick Bollen
Yannick Bollen
Jul 22, 2022

Gelukkig heeft de ECB pas aangekondigd dat de rentes zullen stijgen! :)

Like
bottom of page