top of page

Waarom je best niet wacht tot volgend jaar om te starten met beleggen

Wil jij je financiële toekomst versterken? Dan is gespreid en op lange termijn beleggen op de beurs maar ook in crypto, in goud, via crowdlending,… de meest krachtige manier. De meeste mensen weten dit wel, maar stellen het toch uit omdat het overweldigend is en omdat ze niet weten waar te beginnen.


Maar het wachten met beleggen tot het perfecte moment daar is en tot je alle kennis hebt, is enorm kostbaar. In dit blogartikel ontdek je waarom het zo belangrijk is om met oog op de lange termijn te beleggen, en waarom je daarom beter niet toch nog een extra jaar wacht met het beginnen van je beleggersreis.


Met een lange beleggershorizon profiteer je van het achtste wereldwonder: het effect van samengestelde rente.


Wanneer je belegt, verdien je rendement op je beleggingen in de vorm van rente of interest. Maar ook op dát rendement van je beleggingen verdien je rente. En op dát rendement ook wel. En zo gaat de sneeuwbal aan het rollen. Veel kleintjes maken jaar na jaar groot en groot maakt groter.

Met andere woorden: je rendement op je beleggingen genereert ook rendement.


Hoe langer je belegt, hoe meer tijd je hebt om dat rendement te creëren en hoe meer je kan groeien. Eén extra jaar maakt op de lange termijn een aanzienlijk verschil in het uiteindelijke bedrag dat je hebt.


Een voorbeeld:

Stel je belegt elke maand 250 euro tegen een gemiddeld jaarlijks rendement van 7%. Na 10 jaar zou je 42.779,18 € hebben.

Als je pas 5 jaar later was begonnen, had je op dat moment nog maar ongeveer 17.805,73 € euro. Een verschil van maar liefst bijna 25.000 euro.

Terwijl het verschil tussen je initiële investering slechts 15.000 euro is. Je verliest dus 10.000 euro op amper 5 jaar tijd.

Naarmate je langer belegt, wordt het verschil tussen je initiële investering en je gegroeide kapitaal steeds groter. Op 10 jaar tijd kan 1 jaar wachten je duizenden euro’s doen verliezen op de beurs. Op 20 jaar tijd nog meer enzoverder.

De onderstaande grafiek toont de groei van je belegd kapitaal op 30 jaar tijd. Waarbij we rond de 20 jaar zien dat er een belangrijk kantelpunt komt. Rond de 20 jaar heeft men namelijk meer geld verdiend door de rente op rente (oranje) dan door het effectief sparen (licht blauw).

De risico’s van uitstel

Wachten met beleggen brengt ook risico’s met zich mee. Als eerste verlies je aan koopkracht door de inflatie. Als de kosten van levensonderhoud stijgen, wordt je geld minder waard als het niet groeit. Op de beurs groeit je kapitaal mee met de beurs, daardoor zorg je er met je beleggingen voor dat je je koopkracht niet alleen behoudt, maar hopelijk ook ook versterkt.

Daarnaast zijn de financiële markten op korte termijn volatiel: het gaat up en down.

Maar historisch gezien zijn ze op lange termijn altijd gestaag gestegen. Door te wachten met beleggen, vergroot je daardoor je risico op verlies. Je ontzegt jezelf de kans om te profiteren van de groeimogelijkheden op lange termijn.


Bouw een financiële discipline op

Door vroeg te starten met beleggen, bouw je je financiële discipline op. Je leert om regelmatig geld op zij te zetten voor beleggingen, wat een waardevolle gewoonte creëert voor je financiële gezondheid op de lange termijn.


Het is cruciaal om niet nog een extra jaar te wachten met het starten met beleggen. Redenen genoeg om nu te beginnen: samengestelde rente, de risico's van uitstel en het opbouwen van financiële discipline. Hoe eerder je begint, hoe groter de kans dat je je financiële doelen bereikt en een solide basis legt voor je toekomstige welvaart. Aarzel dus niet langer en begin vandaag nog met beleggen om je financiële toekomst te versterken.


Benieuwd waar te starten? Binnenkort organiseer ik mijn gratis webinar ‘Zelf Starten Met Beleggen’. Schrijf je hier in voor de volgende LIVE uitzending.


OF wil je er na het lezen van deze blog geen tijd over laten gaan? Weet dat ik je kan helpen met je eerste stappen op de beurs. Wordt lid van de full masterclass en start dit jaar nog met beleggen, zo sta jij goed in de startblokken voor 2024 en de jaren die nog zullen komen.


Groetjes,

Charlotte

1.011 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page