top of page

Welke broker kies je het beste als (beginnende) belegger?

Bijgewerkt op: 28 apr.
Geregeld krijg ik de vraag van brokers om samen te werken (lees: affiliate te worden) 🧐

Zo passeerden ze bijna allemaal de revue. Echter was er altijd een reden waarom het me niet slim leek om een samenwerking aan te gaan. Er waren twee hoofdredenen waarom ik vaak samenwerkingen weigerde: 


  1. De broker was te duur voor retail beleggers (en dus mijn volgers).

  2. De broker was te complex omwille van administratieve verplichtingen die de gebruiker had..


Toen ik 4 jaar zelf begon met beleggen deed ik dit via Binckbank. Dit werd intussen overgenomen door SAXO. Ik deed al jaren geen transacties op deze broker omwille van de hoge transactiekosten. Na een recente meeting met SAXO werd het me snel duidelijk dat ze misschien wel 100 % bij @slimsparen zouden passen, zo hadden ze hun kosten drastisch verlaagd, met maar liefst 70%!


Omwille van het feit dat ik als ‘finfluencer’ altijd transparant en onafhankelijk wil blijven wil ik in dit artikel duidelijk maken wat voor (beginnende) beleggers de beste broker is. Na deze toelichting zal je begrijpen waarom ik alsnog besloot affiliate te zijn voor SAXO en jullie op het einde van dit artikel 25 euro transactietegoed kan aanbieden.


Laat me even enkele punten opsommen die belangrijk zijn bij de selectie van een broker.


Wat zijn enkele belangrijke selectiecriteria bij de keuze van jouw broker?


1. De kosten


De kosten worden vaak onderschat. Sommige mensen laten zich verleiden door de marketing van een brand. Anderen doen dan net weer heel gedegen onderzoek voor ze hun broker selecteren. Deze tweede groep is alvast de slimste. En in dit geval zal dat slim zijn ook veel geld kunnen besparen.

Wist je dat kosten namelijk heel veel kunnen goedmaken voor jouw rendement?


In België zijn er heel veel brokers die zeer hoge tarieven vragen voor een transactie. 

Als je de 1% kostenregel probeert te respecteren, zou je als belegger niet meer dan 1% transactiekosten mogen betalen per transactie.


Dit wilt heel concreet zeggen dat veel beginnende beleggers hier de mist ingaan bij de selectie van hun broker.

 

Als voorbeeld:

Stel je wilt 100 euro per maand beleggen dan kan je bij de keuze van een broker best letten op brokers waarbij je niet meer dan 1 euro aan transactiekosten betaalt. Concreet : je hebt zo enkele buitenlandse alternatieven en maar 1 Belgische optie, zijnde SAXO*.


*Kopieer onderstaande link in je (mobiele) browser (of klik via desktop) en claim je gratis 25 euro na het aanmaken van een account op SAXO investor 2. De administratie (TOB)


Het is een regel die veel werk kan besparen. Selecteer altijd een broker die jouw Belgische Tax op Beursverrichtingen (TOB) berekent en verzorgt. 


Dit lijkt misschien iets van niets maar het blijft een zeer complexe oefening. Gelukkig hebben de meeste brokers (behalve Trade Republic) vandaag deze automatisering ingevoerd.


3. Aangifte buitenlandse rekening


Deze stap is een werk van enkele minuten maar mag niet vergeten worden.

Je kan deze administratie vermijden door te kiezen voor een Belgische broker met dus een Belgisch nummer voor je effectenrekening.


Enkele in ons land actief zijnde buitenlandse brokers zijn BUX, DeGiro, Lynx, Mexem en Trade Republic. Die aangifte moet slechts één keer gebeuren. Dat kan het snelst via elektronische weg op cappcc.nbb.be. Aanmelden kan via de itsme-app of door middel van een eID-kaartlezer en uw identiteitskaart.De aangifte dient ten laatste te gebeuren op het moment dat u uw belastingaangifte indient met betrekking tot het inkomstenjaar waarin u de rekening opende. Stel dat u dit jaar een rekening bij een buitenlandse broker hebt geopend, dan hebt u voor de aangifte tijd tot juni-juli van volgend jaar.Vergeet ook niet om jaarlijks in uw aangifte aan te vinken dat u over een buitenlandse rekening beschikt. (Jaarlijks: een kruisje zetten bij code 1075 (laatste blad) van de aangifte PB + Naam +land.)


4. Keuze voor een gezamenlijke rekening?


Sommige koppels / gezinnen verkiezen samen te beleggen vanuit hun gemeenschappelijk sparen. Dit brengt enkele voordelen met zich mee.


  1. Bij een eventueel stopzetten van de relatie en het gezamenlijk beleggen worden de funds eerlijk verdeeld. 

  2. Het samen beleggen heeft ook als voordeel dat je samen kan kopen en dus mogelijks transactiekosten kan beperken.

  3. Door samen te beleggen is de kans kleiner dat je overhaaste beleggingsbeslissingen neemt. Zo kan het interessant zijn om maandelijks samen de investeringsmogelijkheden te bekijken en te bespreken alvorens je aankoopt of verkoopt.


5. Andere kosten?


Let altijd goed op de extra kosten die brokers kunnen aanrekenen. Zo is het belangrijk voor je een account aanmaakt even de website te raadplegen. 

Ik deed alvast de eerste screening voor jullie. (zie onderstaande samenvattende tabel)


👉 Mijn keuze?


Ik beslis om vanaf vandaag mijn aankopen verder te zetten via Saxo Investor en daar mijn maandelijkse Dollar Cost Average strategie toe te passen en dit omwille van bovenstaande redenen. Na onze meeting met SAXO boden ze me alle nieuwe klanten van SAXO via mijn affiliatelink 25 euro gratis transactievergoeding aan.


De €25 transactietegoed wordt automatisch aan de rekening toegevoegd, max 3 dagen na een eerste funding. Dan kan je dit vinden onder transactietegoed. Dat is bij jouw portefeuille onder ‘Cash’. (zie afbeelding van fictieve portefeuille)

Wil je ook Saxo Investor als broker gebruiken? 


Registreer dan nu via de link https://goto.saxo/charlotte.

Veel compounding plezier!


Wil je leren beleggen?


Het kiezen van een broker is wellicht de eerste stap van jouw beleggersjourney.Echter is het leren beleggen zeer belangrijk. Een broker account openen en niet weten wat te kopen (en wat bij te houden als het eens wat minder gaat) is een fout die vele mensen maken.Wil je meer leren over beleggen? Volg mijn masterclass OF schrijf je alvast in voor mijn gratis webinar via www.slimsparen.eu/webinar of onderstaande formulier.

Disclaimer: 

  • De tarieven en specificaties van brokers kunnen doorheen verloop van tijd veranderen. 

  • Dit is geen financieel advies.

  • Ik heb om bovenstaande redenen beslist affiliate voor Saxo investor te zijn.8.226 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 ความคิดเห็น


Kris Lauwaert
Kris Lauwaert
29 พ.ค.

Ik vind het steeds gevaarlijk om in deze veranderlijke wereld van Brokers kosten-vergelijkingen te maken. Ik raad mensen aan om STEEDS zelf de tariefkaart te gaan bekijken.

In uw voorbeeld gaat u uit van de goedkoopste transactie op Saxo (nl Nasdaq) wat inderdaad komt op 0.08% en 1USD (bijna 1euro op dit moment) als min kost. Ik neem aan dat bij uw voorbeeld de prijs van 1 apple aandeel hoger stond om aan die 1,48eur te raken.

MAAR deze bedragen lopen op tot mr liefst 0,3% met 10eur!!! min kost (Griekse, weliswaar minder populaire, beurs). Dus bij deze broker is het zaak goed uit te zoeken van welke beurs je juist koopt.

Ook spreek je over 15eur bij Bolero. True,…

ถูกใจ
bottom of page