top of page

Écht meer sparen in 2024: zo pak je dat aan

Met een nieuw jaar voor de deur zijn er traditioneel de goede voornemens, en voor veel mensen staat ook ‘meer sparen’ of ‘beter omgaan met geld’ op het lijstje. Het is duidelijk dat een financieel rijker leven bij velen, zoniet iedereen, hoog op het verlanglijstje staat.

Het doet mij plezier om te zien dat Belgen steeds vaker bewust met hun geld bezig zijn. Ik help dan ook graag een handje door mijn kennis te delen: in dit blogbericht lees je hoe je van 2024 écht een vliegende start maakt voor een betere financiële toekomst.


Stap 1: Reflectie en Evaluatie


Begin met een grondige evaluatie van je huidige financiële situatie. Bekijk je inkomsten, uitgaven, schulden en spaargeld. Wat waren je successen het afgelopen jaar, en waar liggen nog verbeterpunten? Het begrijpen van waar je nu staat, is essentieel voor het plannen van waar je naartoe wilt.


Stap 2: Stel Duidelijke Doelen


Zet specifieke doelen voor het komende jaar. Of het nu gaat om het opbouwen van een noodfonds, het aflossen van schulden of het starten van een beleggingsportefeuille, maak je doelen concreet en realiseerbaar.


De meeste Belgen weten wel ‘ongeveer’ wat ze willen, maar de kracht zit hem in het concreet maken van die doelen. Een voorbeeld: je zou kunnen zeggen dat je doel is om meer te sparen. Of je zou het concreet kunnen formuleren als “elke maand 10% van mijn inkomen meteen op een aparte rekening zetten om te sparen en beleggen”. Het tweede heeft een veel hogere kans op slagen.


Stap 3: Zorg voor financiële stabiliteit


Identificeer je vaste lasten, variabele uitgaven en ontdek zo waar je nog extra kan besparen. Welke lopende abonnementen heb je al maanden niet meer gebruikt? Welke overbodige kosten kan je schrappen of verlagen? Je hoeft zeker geen koffie’s en andere pleziertjes te laten om goed te kunnen sparen. 😉 Maar door zicht te hebben op je lasten en uitgaven, weet je wel of je geld besteed wordt aan zaken die er voor jou écht toe doen.


Zorg er ook voor dat je budget in lijn is met je doelen en biedt ruimte voor onvoorziene omstandigheden. Door hier zicht op te hebben, weet je waar je aan toe bent en kom je niet voor verrassingen te staan.


Stap 4: Plan voor Noodgevallen


Je kan alles nog zo mooi plannen, sommige dingen hebben we niet in de hand. Een auto kan het plots begeven, je kan ziek worden, een been breken,… . Het is daarom slim om een noodfonds te voorzien om onverwachte uitgaven mee op te vangen. Dit zorgt voor veel gemoedsrust en voorkomt dat je in de schulden belandt. Men raadt aan om ongeveer drie maandlonen opzij te zetten op een rekening waar je er snel bijkan.


Stap 5: Investeer in Financiële Kennis en ga beleggen


De eerste 4 stappen zijn de basis, en daar blijft het helaas voor heel veel Belgen bij. Nochtans zit de echte groei en transformatie in het slimmer omgaan met je geld door te gaan investeren.

De waarde van je geld zakt jaar na jaar en daardoor verlies je aan koopkracht. En dat terwijl de financiële markten alleen maar blijven groeien. Op lange termijn is de beurs historisch al-tijd omhoog blijven gaan.


Als je dus wil mee genieten van die groei en niet langer aan de zijlijn wil blijven toekijken, is er maar één manier om hier echt werk van te maken: leer je geld beleggen en op een slimme manier investeren. Dit is wat het verschil maakt tussen altijd de eindjes aan elkaar moeten knopen of nét rondkomen, en financiële overvloed ervaren.


Investeer dus in je financiële kennis en ga er mee aan de slag. Leer meer over beleggen, spaarstrategieën en slimme geldgewoonten. Het vergroten van je financiële intelligentie zal je helpen betere beslissingen te nemen en je doelen effectiever te bereiken.


Beter worden met geld is geen eenmalige activiteit. Het is een continue proces van aanpassing en groei. Blijf je voortgang volgen en on top van de financiële markten zodat je altijd mee bent en je

plannen kan aanpassen indien nodig.


Helaas leren we dit soort dingen niet op de schoolbanken, bij mijn platform Slim Sparen ben je aan het juiste adres! Binnenkort organiseer ik LIVE een gratis webinar ‘Zelf Starten met Beleggen’. Schrijf je hier in voor de volgende editie. Of hieronder.

Op naar een financieel gezond en voorspoedig nieuw jaar!


Groetjes, Charlotte

1.456 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page