top of page
Foto van schrijverCharlotte Van Brabander

'Supernota' De Wever: Belangrijk nieuws voor elke belegger én spaarder!

Bijgewerkt op: 24 aug.



Lees dit artikel goed na om kritisch te blijven ten opzichte van de supernota van Bart De Wever.


De hernieuwde onderhandelingen voor de vorming van een nieuwe federale regering hebben belangrijke fiscale hervormingen op tafel gebracht, vooral met betrekking tot sparen en beleggen. Bart De Wever, de formateur en voorzitter van de N-VA, heeft in zijn 'supernota' een voorstel uitgewerkt dat aanzienlijke gevolgen kan hebben voor de Belgische spaarders en beleggers. Als deze nota wordt aangenomen, zou dit beleggen in België aanzienlijk aantrekkelijker kunnen maken ten opzichte van sparen.


♥️ Van Spaarboekje naar Diversificatie


Momenteel genieten Belgische spaarders van een belastingvrijstelling op de roerende voorheffing van 15 % op de interest die ze ontvangen op hun spaarboekje, zolang deze jaarlijkse intrest onder de €1.020 blijft. Dit systeem is echter achterhaald en staat onder druk van de Europese Commissie . De Wever stelt daarom voor om de vrijstelling uit te breiden naar alle spaar- en beleggingsproducten en te werken met een korf van roerende inkomsten. Dit betekent dat in plaats van enkel een beperkt voordeel te halen uit traditionele spaarboekjes, spaarders nu ook kunnen profiteren van belastingvrijstellingen op andere, potentieel lucratievere beleggingsopties zoals staatsbons, termijnrekeningen en zelfs aandelen, indien ze onder een bepaalde drempel blijven.


Doel : meer geld weg van spaarrekeningen naar hopelijk o.a. de staatsbon zodat de overheid ook iets kan verdienen! Leer verder voor een belangrijk inzicht!


♥️ Meer rendement bij gelijke risico's


Een van de grootste voordelen van deze hervorming is dat het de deur opent naar een bredere spreiding van je kapitaal, zonder dat je direct fiscaal wordt afgestraft. Traditionele spaarboekjes bieden vandaag een rente van ongeveer 2,5%, wat betekent dat bedragen boven de €41.000 niet vrij zijn aan de roerende voorheffing van 15 %. Deze wilt Bart De Wever zelf optrekken voor spaarders naar 25 %. De roerende voorheffing op Beleggingsproducten zou hij doen dalen van 30 % naar 25 %. Op deze manier trekt hij alles gelijk.


Echter heb je bij beleggingsproducten zoals de staatsbons en termijnrekeningen een hoger rendement bij een vergelijkbaar risico, wat ze 100% een aantrekkelijker alternatief maakt! Maar let op!


Met een gemiddelde inflatie van 3,6 % in België verlies je in België met bovenvermelde ‘beleggingsproducten’ nog steeds vaak koopkracht omdat ze een lager rendement dan 3.6 % geven!


Het is daarom slim om met een langere termijn echte beleggingen te bekijken zoals aandelen en of trackers. Leer er alles over in deze masterclass!



♥️ Aandelen en Langetermijnbeleggingen


De voorgestelde hervormingen maken ook een grote aanpassing voor beleggers. Aandelen bieden historisch gezien een veel hoger rendement dan spaarboekjes, maar werden vaak gemeden vanwege de belastingen die ermee gepaard gingen. (Lees 30 % roerende voorheffing op dividenden). Met de nieuwe nota zou een deel van deze belastingdruk wegvallen.


Dit kan een stimulans zijn voor beleggers om meer op de beurs te investeren, wat niet alleen hun eigen portefeuille ten goede komt, maar ook een positieve invloed kan hebben op de Belgische economie als geheel door de toegenomen kapitaalstromen.


Maar let op : er zijn veel alternatieve vormen van beleggen die even veilig zijn die roerende voorheffing omzeilen! Zo kan je dividendaandelen vermijden en bij trackers focussen op accumulerende producten! ( Paul D’hoore spreekt altijd over dividendaandelen maar dat zijn absoluut niet de beste beleggingen voor een Belg gezien ons fiscaal regime) Leer er alles over in de masterclass!


♥️Spreiding en Risicobeheer


LET OP: Bart de wever stelt ook een meerwaardebelasting voor op beleggingen. Stel je koopt vandaag voor 100 euro een aandeel en dat is binnen 4 jaar 150 euro dan betaal je 10% op de de 50 euro winst min de gemaakte kosten (lees aftrek van minwaarden wanneer je verlies leed, kosten zoals beurstaks en transactiekosten EN een vereffening van de inflatie). Hierdoor zal je realistisch dus al heel wat minder dan 10% betalen op die 50 euro winst.

Ook stelt hij in zijn supernota voor om in ruil voor deze meerwaardebelasting dus de roerende voorheffing laten zakken naar 25 % en minder beurstaks (TOB) heffen.

Dus: ook al betaal je belastingen op meerwaarde, wat voordien niet het geval was. 10% - kosten en inflatie valt REUZE mee in vergelijking met andere landen. Daarnaast is het dus nu wel NOG belangrijker geworden slim te beleggen.


Beleggen via een bank in commerciële fondsen kost je jaarlijks 2% aan kosten op je volledige kapitaal. Vergeet niet dat deze meerwaardebelasting slechts 10% is op je meerwaarde. Wees dus kritisch en relativeer dit.


Beleggen blijft 100% de beste optie als je je geld voor langere termijn kan missen!


Conclusie: Een Nieuwe Tijdperk voor Beleggen


Als de nota van Bart De Wever wordt aangenomen, zullen de fiscale voordelen van traditionele spaarboekjes worden uitgebreid naar een breder scala aan beleggingsproducten. Dit betekent dat sparen op een spaarboekje minder interessant wordt, terwijl alternatieve beleggingen juist aantrekkelijker worden. Voor wie bereid is zijn spaargeld strategisch en slim te heralloceren, biedt deze hervorming een unieke kans om niet alleen zijn kapitaal te beschermen tegen inflatie, maar ook om zijn vermogen te laten groeien met een beperkt fiscaal nadeel.


In een wereld waar de rente laag blijft en inflatie de koopkracht aantast, kan zelf beleggen de sleutel zijn tot financieel succes. De nota van De Wever lijkt dit besef te onderstrepen en biedt de Belgische spaarder en belegger een uitgelezen kans om hun financiële toekomst veilig te stellen. Let op de kosten! Daarmee bespaar je makkelijk veel meer dan meerwaardebelasting terug!


Meer financiële educatie! Daar staat @slimsparen voor. Zodat we met zijn allen financieel sterker worden!

4.501 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


10% MW belasting valt inderdaad reuze goed mee, zeker mits aftrek van alle bovengenoemde kosten. Het probleem is natuurlijk: Eenmaal het ingevoerd is, is het heel eenvoudig voor (vb. een volgende regering) om simpelweg aan de knop te draaien en deze naar 12, 25, 30% ... op te trekken.

Edited
Like

Je ziet het blijkbaar door een zeer roze bril. Een verlaging van 30 % naar 25 % vindt u bijvoorbeeld een serieuze vermindering aan OV. Over een meerwaardebelasting van 10 % stapt u over alsof het niets is. Verwijzen naar andere landen die ook een meerwaardebelasting hanteren doet u niet, maar ik wel. Omdat die fiscale regimes voor de rest niet te vergelijken zijn met de onze en dat argument dus pure bullshit is. Ik vraag mij eergelijk gezegd af of u door iemand betaald wordt om zo een opinie te ventileren. Wat mij betreft mag die meerwaardebelasting den diepvries in. Er kan op een beel betere manier belast worden. Lees, eerlijker manier. Slechts een voorbeeld : Voeg alle vormen van…

Like
bottom of page