top of page

Welke aandelen kopen in 2022?

Bijgewerkt op: 31 mei 2022

Wij raden aan om aandelen te selecteren met een checklist. Dit zijn de voordelen!


Ik ben iemand die graag de gebruiksinstructies overslaat. Als ik een kast kocht bij Ikea start ik meteen en neem ik geen tijd om de stapjes braaf te doorlopen. Zelf koken met een "Hellofresh" recept jaagt me de stuipen op het lijf.


Er is echter één domein waar ik niet meer zonder mijn stappenplan kan en dat is wanneer ik aandelen ga beoordelen.


Toen ik 3 jaar begon met beleggen selecteerde ik aandelen op mijn gevoel. Op basis van wat ik vrienden had horen zeggen of op basis van artikels op Yahoo Finance of De Tijd. Zonder te beseffen dat media vaak achterloopt. Als je nieuws gedreven aandelen koopt ben je vaak te laat. Als ik zelf artikels schrijf voor HLN worden die vaak pas een dag later gepubliceerd. Het is dus belangrijker zelf te starten uit je eigen onderzoek, wil je niet achterop hinken.


Onderzoek lijkt een saaie bezigheid maar als je weet hoe het moet wordt het kinderspel. Bij de opmaak van mijn cursus ben ik vertrokken vanuit het idee ‘wat zou me helpen makkelijker te kunnen beslissen of een aandeel koopwaardig is of niet’. Zo kwam ik uit op een stappenplan die ik in een checklist goot.


Een ‘checklist’ klinkt dat misschien wel een stap te ver maar is echt een noodzakelijkheid bij het selecteren van aandelen. Om deze redenen is het gebruiken van een checklist een must :

  • Beleggen is een emotionele aangelegenheid. We schakelen emoties uit door net meer ratio te gaan gebruiken. Door het volgen van een checklist laat je ratio primeren.

  • In tijden van crisis is het moeilijker om gestructureerd te werken. Piloten gebruiken bij een crash ook hun checklist. Uit paniek riskeren ze namelijk stappen over te slaan. Een checklist garandeert je dat je alle punten blijft bekijken.

  • Door een checklist laat je je niet ompraten. Bedrijven brengen vaak een mooi verhaal waar iedereen in door in de waan kan gebracht worden. Kijken naar de cijfer is noodzakelijk kwaad!

  • Als je werkt met een checklist ga je voor elk aandeel hetzelfde proces door. De eerste keer lijkt dit omslachtig en moeilijk. Na een tijdje wordt het een automatisme. Veel oefenen dus!


Ikzelf ben intussen helemaal ingewerkt met mijn eigen checklist. Ik vind dit wellicht zelf de grootste meerwaarde van mijn cursus. In geen enkele cursus die ik zelf volgde vond ik dezelfde handige checklist dus besloot ik er zelf een op te maken.


Wil jij gebruik maken van mijn checklist? Je vindt ze in de Full masterclass of in de cursus beleggen op de beurs!


Heel veel succes!


1.471 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page