top of page

4 mogelijke scenario’s voor beleggers in 2023



Beleggers hebben in 2022 veel meegemaakt. We kwamen nog maar net uit een gezondheidscrisis toen de economische markt werd opgeschrikt door de oorlog in Oekraïne. Het zorgde ervoor dat de prijzen van verschillende grondstoffen flink zijn gestegen, waaronder graan en olie.


Als belegger is het niet altijd even makkelijk om de juiste koers te volgen wanneer de markt zich alle kanten op beweegt. We hopen dat 2023 ons meer brengt, al weten we natuurlijk nooit zeker wat er gaat gebeuren. In dit artikel vind je verschillende scenario’s voor 2023 waar beleggingsexperts rekening mee houden.



1: Meer onzekerheid op de beleggingsmarkt door geopolitieke spanningen


De oorlog in Oekraïne was niet het enige geopolitieke probleem dat voor onzekerheid heeft gezorgd. We zagen dat Noord-Korea steeds vaker ballistische raketten richting Zuid-Korea en Japan vuurde, waarna zij samen met de Verenigde Staten met een tegenactie kwamen. Maar ook liepen spanningen tussen China en Taiwan verder op, mede doordat de Verenigde Staten steun aan Taiwan uitsprak. Dan hebben we het nog niet gehad over de opstand in Iran; een land dat ontzettend veel olie exporteert.


Het zou zomaar kunnen dat we in 2023 te maken krijgen met meer conflicten waarvan de oorsprong in 2022 ligt. Dit zou een grote invloed kunnen hebben op de wereldwijde economie. Het is onmogelijk om te voorspellen hoe de invloed van dit soort conflicten eruit ziet. Het zou voor veel beleggers voor een waardedaling van hun beleggingsportefeuille betekenen, al biedt het natuurlijk ook kansen en mogelijkheden.



2: Opleving van Covid kan voor meer onrust zorgen


Covid heeft zich de afgelopen jaren steeds vaker gemuteerd. Het zorgde ervoor dat we soms te maken kregen met een variant die nóg ziekmakender en bestemmelijker dan zijn voorganger was. Er bestaat altijd een kans dat Covid zich in 2023 opnieuw muteert in een variant waar onze immuniteit geen bescherming tegen biedt.


Een nieuwe lockdown zou voor verschillende sectoren dodelijk zijn. Veel horeca-ondernemingen in België en omringende landen hebben grote schulden uit eerdere lockdowns. De kans dat ze een nieuwe periode zonder inkomsten doorkomen is klein. Een opleving van het virus zou de aanvoerketens opnieuw kunnen blokkeren en de economische groei doen vertragen. Het zou zelfs de inflatie kunnen aanwakkeren.


Ook hier geldt: in tijden van neerwaartse trend zijn veel beleggers angstig, terwijl deze periodes ook veel kansen biedt. Wanneer andere beleggers hun aandelen verkopen dalen de prijzen en is het mogelijk om aandelen voor een voordelige prijs aan te schaffen.



3: Toenemende economische groei voor greentech bedrijven


Het wordt met de dag duidelijker hoe groot de omvang van de klimaatcrisis is. Het is een probleem van ons allemaal. Niet alleen overheden, maar ook bedrijven en particulieren spelen een grote rol in het toewerken naar een oplossing.


De Belgische overheid heeft verschillende maatregelen voor 2023 genomen. Zo zijn de subsidies voor fossiele brandstoffen in landbouw en industrie afgeschaft en moet alle nieuwbouw minstens met een hybride systeem komen. Vanaf 2026 moet nieuwbouw volledig fossielvrij zijn.


Dit soort beslissingen zijn natuurlijk goed voor de economische groei binnen sectoren die groene producten en diensten leveren, zoals greentech bedrijven. Ook de oplopende gas- en elektriciteitskosten zorgen ervoor dat we steeds vaker naar groene oplossingen kijken. Als belegger kun je hierop inspelen door te kijken naar aandelen van greentech bedrijven.


Er zijn ook speciale ETF’s (Exchange Traded Funds) die de prijzen van greentech bedrijven tracken. Wanneer je zelf niet thuis bent in het analyseren van bedrijven, zou je eens baar deze ETF’s kunnen kijken. In mijn masterclass vertel ik je meer over het analyseren van aandelen en trackers. Hier leer ik je ook hoe je kunt beleggen in cryptocurrencies. Wil je in 2023 verder toewerken richting financiële onafhankelijkheid? Dan raad ik je aan om hier meer te lezen over de masterclass.



4: Verdere daling van de inflatie kan zorgen voor economische groei


We zagen de inflatie in 2022 flink toenemen. In oktober 2022 kwam de consumptieprijsindex in België uit op 128,21 (basis 2013 = 100). Het komt neer op een toename van 12,27%, het hoogste peil sinds augustus 1975.


Ook andere landen, binnen en buiten Europa, hebben veel last van inflatie. Volgens Matthew McLennan, werkzaam voor de Amerikaanse vermogensbeheerder First Eagle IG, is de kans groot dat de inflatie in 2023 daalt. Toch is er volgens hem ook een mogelijkheid op verdere stijging van de inflatie, mochten loongroei en aanvoerproblemen zich verder ontwikkelen. Het zou betekenen dat de Amerikaanse centrale bank de rente niet verder kan verlagen, wat voor problemen op de aandelen- en obligatiemarkt kan zorgen.


Ondanks dat dit binnen de Verenigde Staten speelt, zijn we in Europa ook deels afhankelijk van de Amerikaanse markt. Toch zijn we in Europa nog sterk afhankelijk van de oorlog in Oekraïne doordat Europese landen sancties tegen Rusland hebben opgelegd en dus met stijgende energieprijzen te maken hebben gehad.


Daalt de inflatie in 2023? Dat zou beleggers meer zekerheid en vertrouwen in de toekomst kunnen geven, met als gevolg dat zij meer geld beleggen in aandelen en andere beleggingsproducten. Consumenten hebben in dat geval meer ruimte en vertrouwen om geld te besteden, wat voor extra economische groei kan zorgen.


Conclusie


Niemand weet hoe de toekomst eruit gaat zien, en we kunnen slechts een voorspelling doen. Hierboven heb je een aantal scenario’s voor 2023 volgens beleggingsexperts gelezen. Geopolitieke spanningen en een opleving van Covid zou voor meer onrust en onzekerheid kunnen zorgen, terwijl de klimaatcrisis juist voor economische groei bij greentech bedrijven kan zorgen. Volgens experts is de kans groot dat de inflatie in 2023 daalt, al is er altijd een kans dat de inflatie juist verder doorzet.


Wil je meer leren over hoe je onderzoek kunt doen naar de beurs? In mijn masterclass leg ik je uit hoe je kunt beleggen op de beurs en in cryptocurrencies. Hier leg ik je er meer over uit.

640 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page