top of page

De grote geldbarometer van Slim Sparen voor 2024.2023 was een heftig jaar voor mij persoonlijk. Een jaar waarin 3 gebeurtenissen een contrastvloeistof waren voor wat voor mij belangrijk is en wat niet. Maar voor ik daar op verder ga wil ik je mijn portefeuille voor 2024 delen…


Onderaan dit artikel deel ik met jullie mijn portefeuille voor 2024 DIE IK NIET GEKOPIEERD WIL ZIEN (lees hieronder waarom)!

In 2023 haalde ik met deze portefeuille een rendement van iets meer dan 30%. Dit is weliswaar 38% meer rendement dan de grote geldbarometer op VTM door Paul D’hoore. You win some you lose some… Maar dit zijn wel allesinds een paar beleggerslessen die ik met jullie wil delen. Als je bij het lezen van dit artikel je je de vraag stelt, hoe begin ik er aan? Word lid van mijn masterclass waar ik je alles in detail leer. De reden waarom je niet kan leren beleggen aan de hand van enkel tekst is omdat bepaalde theorie nmi beter visueel kan getoond worden. 


Ik wil een statement maken. Een statement dat volgende basisprincipes in de verf zet:


 1. Als je een aandeel of crypto koopt dien je een goede analyse te doen. Als ik de geldbarometer van @vtm bekijk dan vraag ik me af of volgende stappen doorlopen zijn voor de aankoop van de 5 aandelen. Ik persoonlijk koop geen aandeel als ik niet begrijp vanwaar het bedrijf zijn geld haalt en ik een fundamentele analyse deed.

 2. Financiële Gezondheid: Bestudeer Microsoft's balans, winst-en-verliesrekening, en kasstroomoverzicht. Focus op belangrijke financiële indicatoren zoals de omzetgroei, winstmarges, schuldniveaus, en de cashflow. 

 3. Marktpositie en Concurrentie: Analyseer Microsoft's positie binnen de tech-industrie. Overweeg hoe het bedrijf zich verhoudt tot concurrenten zoals Apple, Google, en Amazon. Kijk naar marktaandeel, productdiversificatie, en innovatiecapaciteit. Hiervoor dien je dus wel met je neus in de tech-industrie te duiken.

 4. Toekomstige Groeipotentieel: Onderzoek Microsoft's groeistrategieën. Dit kan nieuwe productontwikkelingen, expansie in nieuwe markten, of overnames omvatten. Denk ook na over de duurzaamheid van deze groei op lange termijn.

 5. Waarderingsmodellen: Gebruik verschillende waarderingsmodellen om de intrinsieke waarde van het aandeel te bepalen. Veelgebruikte modellen zijn onder andere de Discounted Cash Flow (DCF) analyse en de Price/Earnings (P/E) ratio vergelijking. Dit blijven uiteraard inschattingen gebruikt op basis van verwachtingen.

 6. Management en Bedrijfscultuur: Beoordeel de kwaliteit van het managementteam en de bedrijfscultuur, aangezien deze factoren belangrijk zijn voor langdurig succes.

 7. Risicobeoordeling: Identificeer mogelijke risico's, zoals technologische disruptie, regelgevende veranderingen, en geopolitieke spanningen die de toekomstige prestaties van Microsoft kunnen beïnvloeden.

Zoals je hierboven leest is het selecteren van aandelen een werkje waar je best wat tijd aan kan besteden. Dit is de voornaamste reden waarom veel beleggers graag ook ETF’s in portefeuille nemen. Hier is er namelijk minder selectie werk. 


 1. Met ETF’s heb je meteen veel spreiding, maar let op, best gebruik je ook een checklist om ETF’s te selecteren.

 2. Koop in met een lange termijnhorizon. Ik ben niet van plan continue mijn portefeuille aan te passen. Om die reden behoud ik ook mijn huidige selectie voor 2024. Op die manier hanteer ik de buy and hold strategie. Deze heeft het voordeel minder tijd te kosten maar vaak ook winstgevender te zijn dan dat je elk jaar je portefeuille herpositioneert.

 3. Kopieer nooit. Zo las ik op sociale media klachten van mensen die Paul D’hoore zijn portefeuille kopiëren en hopen dan winst te halen. Ik wens niet dat mensen mijn portefeuille kopiëren. Als ik morgen onder een bus loop weten jullie niet wat ik met mijn portefeuille zou doen. Je moet echt zelf begrijpen wat je koopt anders is beleggen een recept voor disaster. 

 4. Spreiding is key. Als je voor aandelen gaat zijn 5 er zeker te weinig. En al zeker als 2 ervan in een volatiele pharma sector zitten. Een ETF kan een perfecte aanvulling op je aandelen portefeuille zijn om zo meer diversificatie te hebben. Dus bij deze, mijn portefeuille bestaat uit ongeveer 5000 euro aan aandelen, 5000 euro in ETF’s en 3500 euro in crypto. Op 31 december 2024 doen we een analyse van deze zelfde portefeuille. Ik ben alvast benieuwd of we dit jaar opnieuw een beter rendement halen dan Paul D’hoore.


Oh ja, in alle beleggersenthousiasme wil ik graag mijn verhaal kort afmaken. Die gebeurtenissen die dienden als contrastvloeistof in mijn leven om het onderscheid te maken tussen belangrijk en niet belangrijk, waren de dood van mijn liefste papa en schoonmama en de geboorte van mijn dochter. 


Door hen heb ik beseft dat de missie van Slimsparen zo belangrijk is. Ik wil alleen maar nog meer mensen bereiken en doen inzien dat door te beleggen je je leven vastneemt. En dat door te beleggen je tijd terugwint. Tijd die je de vrijheid geeft om te doen wat jij belangrijk vindt!

Ik wens jullie een gezond jaar. Een jaar waar je zeer bewust wordt van je tijdsspendering. Een jaar met mooie beursresultaten, maar vooral veel leerinzicht!


Zoen,


CharlotteOH ja, om het jaar goed te starten kan je nog steeds inschrijven in een gratis webinar ! In dit webinar vertel ik je mijn persoonlijk verhaal en neem ik al je twijfels over beleggen weg. 

2.668 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page