top of page

Is het Interessant om je hypothecair krediet vroeger af te lossen of ga je beter beleggen?Het aflossen van een hypothecair krediet en beleggen zijn beide belangrijke financiële keuzes die een aanzienlijke invloed kunnen hebben op je financiële toekomst. Maar wat als je voor de keuze staat tussen deze twee opties? Is het interessanter om je hypotheek vroeger af te lossen of om te beleggen? In deze blog zal ik deze vraag onderzoeken en de voor- en nadelen van elk scenario bespreken. Enkele jaren Geleden stond ik namelijk ook voor dezelfde keuze en vandaag krijg ik deze vraag ook geregeld in mijn inbox.


Hypotheek Aflossen vs. Beleggen: De Overwegingen


Hypotheek Aflossen:

  1. Rentebesparing: Het vervroegd aflossen van je hypotheek kan leiden tot aanzienlijke rentebesparingen over de looptijd van de lening. Hoe eerder je aflost, hoe minder rente je in totaal zult betalen.

  2. Financiële Zekerheid: Het aflossen van je hypotheek biedt financiële gemoedsrust. Je bent schuldenvrij, wat je een zeker gevoel van financiële stabiliteit kan geven.

  3. Risicovermindering: Het elimineren van schulden vermindert financiële risico's. Je hoeft je geen zorgen te maken over rentestijgingen (bij een variabele rentevoet) of de impact van economische schommelingen op je hypotheeklasten.


Beleggen:

  1. Rendementspotentieel: Beleggen kan potentieel hogere rendementen opleveren dan de rente die je op je hypotheek betaalt. Historisch gezien hebben beleggingen in aandelen en obligaties over lange periodes rendementen behaald die hoger zijn dan de gemiddelde hypotheekrente. (Ja, ook met de hogere rentes die we vandaag kennen.)

  2. Diversificatie: Beleggen biedt de mogelijkheid om je vermogen te diversifiëren en spreiden over verschillende activa, waardoor je risico's kunt verminderen. Daardoor zit niet al je geld enkel en Alleen in dat huis dat je aan het afbetalen bent.

  3. Liquiditeit: Beleggingen zijn over het algemeen liquide, wat betekent dat je je geld kunt opnemen of herinvesteren wanneer je maar wilt, in tegenstelling tot extra hypotheekaflossingen die meestal niet gemakkelijk toegankelijk zijn.


Een evenwicht vinden:

De beslissing tussen het aflossen van je hypotheek en beleggen hangt af van je individuele financiële doelen, risicotolerantie en huidige financiële situatie. Hier zijn enkele richtlijnen om je te helpen:

  • Noodfonds: Zorg ervoor dat je een adequaat noodfonds hebt opgebouwd voordat je overweegt extra af te lossen of te beleggen. Een noodfonds dient als een financiële buffer voor onvoorziene uitgaven.

  • Hypotheekrente: Overweeg de rente op je hypotheek. Als deze laag is, is beleggen vaak aantrekkelijker, aangezien je makkelijker potentieel een hoger rendement kunt behalen.

  • Risicotolerantie: Beoordeel je bereidheid om risico's te nemen. Beleggen gaat altijd gepaard met enig risico, terwijl het aflossen van je hypotheek als een veiligere optie wordt beschouwd. Hoe langer je belegt hoe kleiner dit risico wordt!

  • Tijdshorizon: Overweeg hoe lang je van plan bent om te beleggen. Als je een lange tijdshorizon hebt, kan beleggen aantrekkelijker zijn vanwege de mogelijkheid van samengestelde interest!Conclusie:

Het is geen eenvoudige beslissing om te kiezen tussen het aflossen van je hypotheek en beleggen. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, en de juiste keuze hangt af van je persoonlijke omstandigheden en doelen. Overwegen hoe je je financiën wilt balanceren tussen hypotheekaflossing en beleggen kan je helpen bij het bereiken van financiële zekerheid en groei op de lange termijn.


Ikzelf koos voor de combinatie. Zo beleg ik mijn hypotheek elke maand af en dit voor een termijn van 25 jaar. Daarnaast probeer ik ook al mijn extra inkomen te beleggen. Dit extra inkomen vergaar ik door te focussen op extra inkomstenstromen. Een voorbeeld daarvan is mijn boek en het geven van moneycoachings.


Veel succes met het maken van de slimste keuze.

1.350 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page