Dit is de vraag waarmee mijn inbox de laatste dagen rood kleurt 🫣!
Disclaimer: dit is geen financieel advies maar mijn persoonlijke visie.
De staatsbon, die particulieren zoals jou en mij een netto rendement van 2,81% belooft – Als je je geld voor één jaar uitleent aan de Belgische overheid – is hét hot topic de laatste dagen.
We hebben tot eind deze maand (augustus 2023) de tijd om in te tekenen voor de staatsbon die in de media als een unieke kans wordt voorgesteld. Is dit dan echt zo?
De staatsbon is het ideale alternatief op een spaarrekening. Waar spaarrentes bij commerciële banken nog vrij laag liggen, komt de Belgische overheid met een iets hoger rendement. Dit wil echter niet zeggen dat je brainless je geld in een staatsbon moet investeren. Ga altijd na of je rente in combinatie met de getrouwheidspremie (de rente die je krijgt als je je spaargeld één jaar lang laat staan) niet (of bijna) even interessant is als de staatsbon.
De staatsbon is een alternatief voor spaarders. Maar zoals @slimsparen iedereen erop attent wil maken dat het klassieke sparen niet altijd de beste optie is, zijn er uiteraard nog andere mogelijkheden.
Heb je je geld na één jaar zeker nodig, dan geeft de staatsbon een veilige kans om toch iets van rendement te behalen. Helaas is dit rendement vandaag nog lager dan de huidige inflatie en verlies je nog steeds aan koopkracht.
Kan je je geld langer missen, dan is het slim om te beleggen in andere financiële producten. Als je een lange horizon hebt, dan kan je iets meer risico nemen. Meer risico betekent een potentieel hoger rendement.
Als we kijken naar de algemene Amerikaanse economie (bv. de S&P index), dan zien we historisch een hoger rendement dat tussen de 8 à 9 procent ligt. Het risico is hier dat er geen garanties zijn. Sommige jaren zullen mogelijks een negatief rendement geven.
Het is belangrijk te begrijpen dat hoe langer je je geld kan missen, hoe minder pijnlijk een negatief beursjaar voor je portefeuille is. Gemiddeld gezien en indien je portefeuille goed gespreid is, heb je als belegger op lange termijn een veel hoger rendement dan wat een staatsbon kan opbrengen.
Hoeveel risico's u mag nemen en hoeveel je kan beleggen in aandelen versus obligaties, hangt onder meer af van uw leeftijd. De vuistregel is dat je leeftijd bepaalt hoeveel procent van uw roerende vermogen uit obligaties (de staatsbon is een soort obligatie) moet bestaan. Ben je vijftig, dan zou je 50 procent obligaties moeten hebben. Ben je dertig, dan is 30 procent obligaties raadzaam.
Ikzelf schuw minder risico en beleg 100 procent in aandelen. Dit omdat ik ondanks mijn leeftijd van 33 jaar wel een heel verre horizon op de beurs hoop te hebben en bewust met mijn portefeuille bezig ben.
Wil jij starten met beleggen? Bekijk dan zeker de full masterclass waarmee ik je helemaal klaarstoom om zelf je portefeuille op te bouwen voor de lange termijn.
Comments