top of page

Komen we in een nieuwe bankencrisis? Dit is er aan de hand!


De laatste weken is er veel gebeurd binnen de bankenwereld. Zo zagen we de Silicon Valley Bank omvallen en kwam naar buiten dat de Zwitserse bank Credit Suisse problemen had. Volgens verschillende economische experts is dit pas het begin van een nieuwe economische crisis. Andere experts verwachten dat de schade meevalt. Hieronder lees je wat er op dit moment binnen de bankenwereld aan de hand is en of we een economische crisis kunnen verwachten.


Dit veroorzaakte de ondergang van Silicon Valley Bank (SVB)


Het begon met de ondergang van Silicon Valley Bank (SVB). Deze Amerikaanse bank had voornamelijk tech start-ups als klanten. Omdat het hier om start-ups gaat, noemen we dit ook wel risicovolle klanten. Dat is niet erg, maar het zorgt ervoor dat de bank zelf ook een groter risico op financiële problemen loopt.


Onder andere de stijgende rente en krimpende techsector zorgden ervoor dat Silicon Valley Bank omviel. Een andere reden waren beleggingen van de bank. Zo bleek de Amerikaanse bank tegen een vast rente te hebben geïnvesteerd in langlopende leningen. Toen de rente steeg werden deze leningen ineens veel minder waard. Zo had de bank niet meer genoeg geld op de balans staan en viel deze om.


Silicon Valley Bank is een kleine bank en werd daarom niet gecontroleerd door de Amerikaanse toezichthouders. Zo hoefde de bank zich ook niet aan de strenge wet- en regelgeving te houden.


Toen bleek dat de Silicon Valley Bank in de problemen zat, leek het erop dat veel techbedrijven hun geld kwijt zouden raken. Toen besloten de autoriteiten om de bank over te nemen en de tegoeden van klanten te garanderen. Zo hoopte de overheid de schade te beperken.


Credit Suisse had al jarenlang problemen


Niet lang na het omvallen van Silicon Valley Bank kwam naar buiten dat de Zwitserse bank Credit Suisse financiële problemen had. Deze problemen kwamen echter niet door het omvallen van Silicon Valley Bank. De bank had namelijk al jarenlang problemen met grote dubieuze klanten, en dat zorgde voor grote verliezen.


Aan het einde van 2022 kwamen de problemen van Credit Suisse naar buiten, wat voor een kleine bankrun zorgde. Een bankrun betekent dat klanten hun geld bij de bank weghalen omdat ze geen vertrouwen in de toekomst van de bank hebben. Dat kan voor problemen bij de bank zorgen, omdat zij geld van klanten vaak beleggen. Wanneer iedereen hun geld wilt hebben, moeten ze hun beleggingen dus met winst kunnen verkopen. Kunnen ze dat niet? Dan kunnen niet alle klanten bij hun geld komen.


De echte bankrun ontstond vorige week pas, toen naar buiten kwam dat de bank nog steeds financiële problemen had. Blijkbaar had Credit Suisse hun risicobeheer nog steeds niet op orde. Er was geld nodig om de bank te redden, maar dat bleek niet eenvoudig.


Saudi National Bank is grootaandeelhouder bij Credit Suisse en gaf aan de Zwitserse bank niet te willen steunen. De klanten verloren het vertrouwen in de bank volledig en haalden massaal hun geld weg (zo’n 10 miljard euro per dag). Daarop besloot de Zwitserse centrale bank (SNB) een lening van CHF 50 miljard aan Credit Suisse te verstrekken. Voor nu lijkt de bank te zijn gered.


Is dit het begin van een nieuwe economische bankencrisis?


De laatste economische crisis begon in 2007 toen de bank Lehman Brothers failliet ging. Veel banken hadden in risicovolle hypotheken belegd. Het ging om hypotheken waarbij de kredietnemers ze eigenlijk niet konden betalen. Toen de huizenmarkt instortte moesten veel mensen de sleutel van hun huis inleveren, maar konden de schulden niet worden gedekt met de verkoop van deze huizen.


Het faillissement van Lehman Brothers veroorzaakte het omvallen van meerdere banken, zowel binnen als buiten de Verenigde Staten, waarna we in een wereldwijde crisis terecht kwamen.


Ondanks dat de huidige situatie veel lijkt op die van 2007 is er een groot verschil. Nu staan grote banken namelijk onder streng toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB) en moeten ze aan strenge regelgeving voldoen. Dat was 16 jaar geleden anders. Er zijn genoeg mensen die beweren dat de toezicht niet streng genoeg was, maar is dat wel zo?


Er zijn verschillende banken omgevallen, maar op dit moment is er nog geen sprake van een grote economische crisis. Ook lijkt het erop dat de grootste problemen nu vooral binnen de Verenigde Staten liggen. Christine Lagarde, ECB-president, vertelde in een interview dat “alle banken bij ons onder het strenge Basel III-toezicht vallen. En dus niet sommige banken.”


De Zwitserse banken vallen niet onder dit toezicht. Tot nu toe lijkt er binnen Europa dus nog niet veel aan de hand te zijn, maar het omvallen van buitenlandse banken zou wel voor een domino-effect kunnen zorgen. Het is daarom niet ondenkbaar dat we in een mogelijke economische crisis terechtkomen.


Zorg dat je jouw persoonlijke financiën op orde hebt


De economische problemen bij banken laten maar eens zien hoe belangrijk het is om je persoonlijke financiën op orde te hebben. Wanneer je jouw financiën goed beheerd kun je voorkomen in financiële problemen te komen. Ook wanneer de banken om ons heen instorten. Er zijn namelijk meer dan genoeg manieren waarop jij jouw vermogen kunt opslaan.


We zagen ons geld de afgelopen jaren steeds minder waard worden door de stijgende rente. Op hetzelfde moment was het ontzettend lastig om een huis te kopen. Niet alleen door de stijgende huizenprijzen, maar ook door de hoge rentes. Het op orde hebben van je persoonlijke financiën zorgt niet alleen voor meer financiële stabiliteit, maar draagt ook bij meer vrijheid in de toekomst.


Wil je leren hoe je jouw persoonlijke financiën op orde krijgt, om zo voor meer financiële stabiliteit en vrijheid te zorgen? In mijn masterclass vertel ik je hoe je dat stap-voor-stap doet. Hier lees je er meer over de masterclass.


885 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page