top of page

Zit de Amerikaanse economie in een recessie?


Je hoeft geen econoom te zijn om te weten dat er de laatste jaren heel wat beweegt in de economie. De laatste maanden horen we ontzettend veel over hoge inflatie, stijgende rentes en loonindexeringen. Ook de voorbije weken waren spannend voor vele beleggers. Zo werden onder andere de cijfers van het Amerikaans bruto binnenlands product (bbp) bekend gemaakt. Zit de Amerikaanse economie in een recessie of niet? En wat betekent dit voor de particuliere belegger?


De voorbije weken brachten ons niet alleen heel wat kwartaalmeetings van grote Amerikaanse techbedrijven (zoals Meta en Microsoft), maar beleggers keken ook uit naar de cijfers van het Amerikaanse bbp. Daaruit bleek dat de Amerikaanse economie voor het tweede kwartaal op rij krimpt met 0,9 procent.


Technisch gezien verkeert de Amerikaanse economie nu in een recessie. Een recessie staat letterlijk voor de terugval van de economie, er is minder economische groei dan gemiddeld. Volgens de meeste economen is er sprake van een recessie wanneer het bbp twee of meer opeenvolgende kwartalen krimpt. Het bbp is een maatstaf voor de toegevoegde waarde van alle goederen en diensten die in een bepaalde regio en tijd worden geproduceerd. Wanneer er twee kwartalen op rij minder waarde wordt toegevoegd, spreekt men van een recessie.


In de eerste drie maanden van 2022 kromp de Amerikaanse economie met 1,6 procent. Dit tweede kwartaal dus nogmaals met 0,9 procent. Volgens de bovenstaande definitie verkeert de Amerikaanse economie in een recessie.


Toch is niet iedereen het daarmee eens. Volgens het Witte Huis geen sprake van een recessie omdat sommige sectoren het nog zeer goed doen en de werkloosheidscijfers lager liggen dan voor de coronacrisis. Traditioneel is de economische toestand van het land belangrijk voor de herverkiezingen van de zittende president: wanneer de economie het goed doet, zal een zittende president sneller opnieuw verkozen worden. Daarnaast spreekt het Nationaal Bureau voor Economisch Onderzoek in de VS (de ‘scheidsrechter’ die bepaalt wanneer recessies officieel beginnen en eindigen) zich pas na een jaar uit over een mogelijke recessie.


Het is normaal dat een economie niet onstopbaar blijft groeien, recessies zijn van alle tijden. Een economie beweegt nu eenmaal omhoog en omlaag. Het is belangrijk om dat te beseffen wanneer je start met beleggen. Hoe lang een recessie duurt, weet niemand. Volgens het Nationaal Bureau voor Economisch Onderzoek in de VS duren recessies sinds 1945 iets langer dan 11 maanden. Periodes van economische groei duren volgens hen gemiddeld 58 maanden.


Belangrijke sidenote: de beurzen reageerden afgelopen weken verrassend positief op de krimp van de economie. Dat komt omdat beleggers hopen dat een minder sterke economie de centrale banken zal tegenhouden om nog meer renteverhogingen door te voeren. Wanneer de rente hoog staat, vertraagt de economische groei en dat zorgt voor een negatief effect op de aandelenmarkt.


Recessie of niet: blijf beleggen in sectoren en bedrijven waarvan je gelooft dat die op de lange termijn zullen groeien. Probeer de markt niet te timen en verkoop niet plots al je aandelen tijdens een recessie. Op lange termijn zal dat je wellicht meer rendement opleveren dan wanneer je elke recessie probeert te vermijden.

611 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page