Volgens een recente enquête van het World Economic Forum zegt maar liefst 44% van de spaarders tussen de leeftijd 20 en 30 dat ze met pensioen willen gaan op hun 60e.
Maar voor veel jongeren is en zal de realiteit veel moeilijker te verteren zijn.
De huidige staat van Pensioensparen
Het gemiddelde bedrag dat een Belg bezit, kan sterk variëren en is afhankelijk van verschillende factoren zoals inkomen, leeftijd, beroep, regio en persoonlijke financiële omstandigheden. Om een algemeen idee te krijgen van het financiële welzijn van Belgen, dit zijn de cijfers van 2021:
- Gemiddeld inkomen: Het gemiddelde inkomen van Belgische huishoudens varieert, maar lag in 2021 rond de 3.300 euro netto per maand, volgens de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie van België. Dit kan aanzienlijk variëren tussen individuele personen en huishoudens.
- Spaargeld: Het gemiddelde spaargeld van Belgen kan variëren, maar in 2021 hadden Belgische huishoudens gemiddeld ongeveer 21.400 euro aan spaargeld, volgens cijfers van de Nationale Bank van België. Dit omvat spaarrekeningen en deposito's.
- Schulden: Veel Belgen hebben ook schulden, zoals hypotheekleningen, autoleningen en creditcardschulden. De totale schuld kan sterk variëren, afhankelijk van individuele financiële verplichtingen.
- Beleggingen en activa: De financiële activa van Belgen omvatten onder andere beleggingen in aandelen, obligaties, onroerend goed en pensioenspaarplannen. De omvang van deze activa kan variëren afhankelijk van het individu. Doorgaans is de Belg niet zeer actief bezig met beleggen en is er hier nog veel groeipotentieel in vergelijking met Nederland, waar men meer belegt.
Hoe sta jij ervoor?
Ben je benieuwd hoe je ervoor staat? Hier lees je hoe financiële professionals berekenen of en hoe u met pensioen kunt gaan.
Korte en snelle' vuistregels
Het begint allemaal met het begrijpen van wat je wilt bereiken. Net zoals je financiële situatie nu waarschijnlijk niet precies is waar je dacht dat je zou zijn, zal je berekening van wat je over 30 jaar nodig hebt waarschijnlijk ook niet perfect zijn. Maar begin met enkele klassieke vuistregels om te bepalen of je op de goede weg zit.
1. Let op je spaarpercentage
Een algemene vuistregel is om minstens 15% van je maandelijks gezinsinkomen te sparen voor je pensioen. Dit is een goede indicator dat je de juiste koers vaart als je dit bedrag opzij zet en tegelijkertijd hoge schulden vermijdt.
2. Bekijk de richtlijnen van Fidelity.
Fidelity heeft spaardrempels opgesteld voor mensen van verschillende leeftijden. Zo zou je tegen de tijd dat je 30 bent, het equivalent van je jaarinkomen moeten hebben gespaard, en tegen de tijd dat je 40 bent, moet je driemaal je jaarinkomen hebben gespaard.
3. Vind je FIRE-nummer
Sommige mensen in de FIRE-gemeenschap (Financial Independence, Retire Early) streven naar een bepaald bedrag op hun beleggersrekening waarmee ze dan voor altijd kunnen leven. Dit bedrag wordt het FIRE-nummer genoemd en je kunt het berekenen door je jaarlijkse pensioeninkomen te vermenigvuldigen met 25.
Meer info over FIRE en deze doelen vind je in mijn boek. Tip: woon mijn volgend webinar bij want daar geef ik gratis boeken weg! - inschrijven via https://slimsparen.webinargeek.com/starten-met-beleggen
Hoe ga je dan effectief met pensioen?
Nu je een idee hebt van je doel, moet je berekenen of je op schema ligt om met pensioen te gaan wanneer je wilt. Hier is een eenvoudige manier om aan de slag te gaan:
- Begin met het bepalen van wat je nodig zult hebben om van te leven tijdens je pensioen. (meestal 70% tot 80% van je inkomen voor je pensionering.)
- Stel vervolgens een opnametarief (dit is het geld dat je jaarlijks van je beleggersrekening haalt om van te leven) vast, dat is het bedrag dat je elk jaar tijdens je pensioen wilt opnemen terwijl je investeringen hopelijk blijven groeien. Sommige experts adviseren een opnametarief van 4%, anderen zijn comfortabeler met 3,5%. Vergeet bij de bepaling van dit opnametarief niet dat je ook socialezekerheidsuitkeringen zult ontvangen. Zorg ervoor dat je een redelijk groeipercentage voor je investeringen berekent en houd rekening met inflatie.
Als dit allemaal te ingewikkeld klinkt help ik je in het eerste hoofdstuk van mijn full masterclass bepalen hoeveel jij nodig hebt om vlot en comfortabel op pensioen te kunnen gaan.
Waarom NU al berekenen of je op de goede weg bent?
Ook al zal je pad wellicht enkele malen wijzigen, het is belangrijk nu een zicht te hebben op waar je naartoe wilt groeien. Zelfs als je vaststelt dat je niet op schema ligt, je een plan op maat maken om toch terug on track te komen.
Kortom, het plannen voor je pensioen kan een complexe taak zijn, maar het is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat je financiële toekomst er rooskleurig uitziet. Of je nu al op de goede weg bent of wat werk te doen hebt, met de juiste stappen kun je dichter bij je pensioendoelen komen zonder jezelf onnodige risico's op te leggen.
Personal note: ikzelf begon 3 jaar geleden actiever te beleggen. Voorheen zag mijn perspectief er niet zo rooskleurig uit. Op mijn 67 op pensioen met enkel de wettelijke uitkering waar ik recht op had. Door te beleggen heb ik voor mezelf betere vooruitzichten gecreëerd. Vroeger financieel vrij! Ik gun dit iedereen.
Wil je meer weten over beleggen voor je pensioen? Stuur me gerust een DM op instagram of mail en ik help je graag verder!
Wil je meteen aan de slag? Weet dat in mijn full masterclass je alle kennis verkrijgt om zelf je pensioen in handen te nemen en ervoor te zorgen dat jij flexibeler, sneller maar ook met meer financiële middelen op pensioen kan gaan.
Groetjes,
Charlotte
コメント